miercuri, 29 septembrie 2010

Si totusi...

david e la perioada cand masoara totul, inclusiv pe damian.
- si mami, damian e atat de mic! (si-mi arata cu mainile cam cat de mic). e mic-mic..
apoi dupa un moment de gandire:
-...si TOTUSI  are burta grasa!

luni, 27 septembrie 2010

Pasca&cozonaci

Desi pana la Paste mai e ceva, am zis sa pastrez pt posteritate poza cu pasca facuta in 2010, ca cine stie cand imi mai iese asa faina:

N-are nimic in mod special, blatul e genul fraged (apa, ulei, zahar, vanilie, faina, un ou), crema e cea "buna" (branza dulce, un gris cu lapte racit, zahar, vanilie din belsug, stafide), impletitura e una muncita si tot m-am impiedicat pe undeva. S-a mancat pe nerasuflate, pun pariu ca n-a contabilizat nimeni greseala din grilaj.

Cozonacii, facuti cum altfel decat alandala, au iesit surprinzator de buni. Normal, asa ies mereu cand nu ma stresez prea tare cu ei. Din pacate, as putea pune pariu (si as castiga!) ca a doua oara n-or sa mai iasa asa:

Miam-miam!

Tort rapid, ieftin, gustos si dietetic!!!

L-am facut pe 26 august, la 10 ani de casnicie si arata cam asa:


Reteta e simpla:
4 oua, se separa se bat separat...ca la un pandispan clasic, inclusiv praf de copt.
Insa, in loc de faina, am pus 40 g de cacao, iar in loc de zahar, fructoza sau extract de stevie.
Se coace in cuptor cam 10 minute.
Crema: 400-500 g de branza dulce, trecuta prin blender sa fie ff fina. Am adaugat fructoza/extract de stevie, stafide si un plic de gelatina.
Am montat totul cat inca era branza la temperatura camerei, apoi am bagat la rece pt vreo 3-4 ore.
In poza e ornat cu ciocolata neagra.

Garantez ca nu ingrasa si e si delicios.

Un site interesant pt electrocasnice reconditionate

Eu stau cu ochii pe chilipiruri AICI.
Inca n-am luat nimic :), m-ar tenta multe insa...

Legislatie - pe surse

Citesc, uneori, cand incerc sa nu uit: AVOCATNET

Si cand am nevoie de un act normativ, il caut in  REPERTORIUL LEGISLATIV sau in  JUST...si mai sunt si altele.

Avem si cresa!

Ca orasel ce se respecta, avem si cresa. Fara interventii!

Deocamdata, singurul inscris e Damian...3 luni jumate, 7,300 kg, 67 cm...in crestere.
Nu se rostogoleste, nu zice prea multe, insa e copilul ideal, nu plange decat cu motiv si rade mult. Si mie imi pare frumos de n-am cuvinte!amorezat

Saptamana asta la cresa exersam rostogolirea, motiv de hlizeala peste masura  .

duminică, 26 septembrie 2010

Say "cheese!" sau ...material didactic!

La gradinita, tema saptamanii viitoare este "Familia". Ni s-a cerut frumos printr-o fituca agatata la intrarea in clasa o fotografie cu familia. Initial am zis "ok, gasesc eu una intre miile de poze"...apoi mi-am dat seama ca tot de atatea mii de ori eu eram aia care faceam click...deci aveam o problema. Plus ca pozele in care mai apaream si eu erau cele facute de T. Dar de cand mi-am luat aparat si eu, n-am mai vazut asa ceva de la el, desi am mai stat in fata obiectivului lui uneori.
Asa ca - in numele educatiei prescolare - am reglat obiectivul cu delay de 10 secunde si ne-am postat cu totii ca in anii 1900 in fata lui, asteptand sa faca click ceva ce va fi inventat mult mai tarziu...
Iata ce a iesit:

Concluzii


Ieri a fost ziua concluziilor: "tati e barbat, ca are barba si tu, mami, esti femeie, ca bei cafea"

joi, 23 septembrie 2010

Sedinta cu parintii

Poate e de necrezut, dar in 2 ani si ceva de gradinita asta a fost prima sedinta cu parintii. Poate si din cauza ca m-am obisnuit sa nu dea nimeni 2 bani pe informarea parintilor, asta mi s-a parut super ok. De-as fi copil, mi-ar placea sa merg la gradinita asta, cel putin asa pare din afara si dupa primele intentii: excursii, bal-mascat, dovleci scobiti, teatre, serbari...
Dar sunt parinte si in afara de bunele intentii vad si costurile: 300 de lei fondul clasei, 10 lei/lunar (sau semestrial??) hartia de sters pe maini, 30 de lei pozele...3,5 lei/sedinta optionalele (ca na, fi-miu trebuie sa aiba si el mot, nu?), 5 lei teatrul, habar n-am cat excursiile...

David insa e obosit de gradinita, la propriu si la figurat. Uneori mi se pare gradinita asta un lucru prea serios pentru el, pierdut printre alti 25-30 de copii...

Primul ajutor - cunostinte necesare oricarui parinte

 



Fracturile osoase

Iti poti da seama ca cel mic are o fractura atunci cand membrul respectiv este dureros, nu poate fi miscat, pare deformat sau vanat. Cel mai important in acest caz este ca membrul rupt sa nu fie miscat inainte de a fi vazut de medic. Pentru asta se pot folosi atelele, pe care le poti improviza din scanduri, crengi de copac, ziare sau reviste rulate. Mai intai se inveleste membrul rupt in vata sau un alt material moale, dupa care se aplica atelele, care se leaga cu o fasa sau o bucata de carpa, dar fara a strange prea tare. Bratul se poate lega, cu o fasa prinsa in jurul gatului. In lipsa unor atele, membrul fracturat se aseaza pe o pernuta moale, cu grija sa nu fie miscat deloc.

Fracturile pot fi inchise (pielea membrului respectiv este intacta) sau deschise, atunci cand osul rupt iese prin piele. In al doilea caz, privelistea nu va fi deloc placuta, insa trebuie sa ne pastram calmul. Ideal este sa nu atingem deloc rana, pentru ca nu toata lumea are cunostintele necesare ca sa ingrijeaza o fractura deschisa, dar sa ne asiguram ca ajungem foarte repede la spital sau sunam la numarul de urgenta pentru a chema ambulanta.

Rani

Ranile se pot produce in mai multe feluri, dar de obicei se intampla prin taiere, smulgere sau zdrobire. Cunoastem cu totii acele rani adunate in jurul genunchilor. In cazul in care rana este usoara, este simplu: stergem pielea din jurul ei cu un tampon de vata imbibat in rivanol, apa oxigenata sau tinctura de iod. Rana deschisa se spala cu apa simpla, pentru a impiedica infectarea. Se aplica, in prima faza, un pansament, mai aales daca cel mic inapoi la joaca, dar pentru ca rana sa se vindece mai repede, ea trebuie sa stea cat mai mult in contact cu aerul. Daca rana este mai mult decat o julitura, copilul trebuie dus la medic pentru a-i fi ingrijit cum se cuvine si pentru a i se prinde copcile, daca este nevoie.

O atentie speciala necesita ranile produse prin muscaturi de animale. De aceasta data, oricat de mica ar fi rana, este bine sa mergem la spital pentru ca rana deschisa sa fie curatata bine de medic. De asemenea, trebuie sa discutam cu medicul despre animalul care l-a muscat pe copil, si despre necesitatea vaccinarii antirabice. Medicul te va indruma catre cabinetele unde se fac aceste vaccinuri.

Hemoragii

Hemoragia sau sangerarea, poate sa fie o provocata de o mare varietate de rani. Cand sangerarea este masiva, primul ajutor este extrem de important pentru viata copilului, caci ar putea pierde mult sange pana la sosirea medicilor. Daca rana este undeva in zona trunchiului sau a gatului, se apasa pe ea, folosind un tifon curat. La nevoie (in excursii, in parc), se foloseste orice alta tesatura, de exemplu un tricou sau alt obiect vestimentar. Se tine apasat pe rana pana la sosirea ajutoarelor pentru a favoriza coagularea sangelui.

Daca rana este la unul din membre si hemoragia nu s-a putut opri prin metoda compresiei, se poate aplica garoul. Acesta poate fi o curelusa, un tricou rulat, o sfoara, care se aplica, in mod ideal peste o bucata de vata sau peste un alt material moale, ca sa nu raneasca pielea copilului. Garoul se aplica deasupra ranii si se tine minte exact ora si minutul aplicarii lui. Atentie! Garoul este o metoda extrema si are pericolele sale (sangele nu mai curge in membrul respectiv). El se aplica numai in cazul unei sangerari masive, arteriale sau venoase, adica atunci cand sangele tasneste sau curge foarte mult.

Insolatia

Aparent inofensiva, insolatia poate fi un pericol real, mai ales pentru un copil. El se va plange de ameteli, dureri de cap, pulsul va deveni slab si rapid, iar respiratia neregulata. Prima masura este sa ducem copilul intr-un loc racoros, unde sa nu fie in bataia directa a razleor solare. I se aplica pe piele comprese reci si i se dau lichide cat mai multe, pentru a preveni deshidratarea. Este bine sa mergem si la camera de garda, macar pentru linistea noastra.
   
Arsurile

Arsurile pot fi provocate prin contactul cu focul sau cu obiecte si lichide fierbinti si prin electrocutare. In primul caz, se indeparteaza hainele arse de pielea copilului, daca nu sunt lipite. Daca sunt lipite este mai bine sa ateptam ajutoarele. Pentru arsurile usoare, care nu necesita ajutor medical, se poate folosi un unguent cu sulfamida sau alcool medicinal. Daca se formeaza basicute, aceastea nu trebuie sparte.

In cazul electrocutarii, se opreste mai intai sursa de curent, pentru a nu se isca si alte accidente, apoi se indeparteaza copilul din zona periculoasa. I se dau lichide calde si dulci si se cheama ambulanta.

Stopul respirator

Stopul respirator apare cel mai frecvent, din cauza unui corp strain patruns in caile aeriene ale copilului. De asemenea, respiratia poate fi blocata de propria limba. Cel mai important este sa indepartam obiectul care blocheaza caile aeriene. Cu mana infasurata intr-o batista, sau cu mana goala, la nevoie, se curata gurita copilului si se cauta obiectul strain. Pentru a-l scoate, se poate aplica manevra Heimlich, adica apasam usor si brusc plexul copilului, intre ombilic si stern, pana cand elimina corpul strain. Manevra se aplica numai atunci cand copilul nu poate respira si este ideal sa fie aplecat usor catre fata. De asemenea, putem aseza copilul cu burtica pe un genunchi, aplecat catre fata, dupa care il batem usor pe spate.
Daca si-a inghitit limba, il asezam cu fata in sus si capul indoit spre spate pentru a dezlipi limba de fundul gatului.

Otravirea

Otravirea etse unul din cele mai frecvente accidente casnice. In afara de apelarea numarului de urgenta nu sunt multe lucruri pe care le poti face. Pregateste recipientul substantei pe care a inghitit-o copilul ca sa stie medicul ce contine ea exact. Suna medicul pediatru sau un alt medic pentru a cere sfaturi in legatura cu ce ai de facut pana ajungi la spital. Probabil ti se va spune ca trebuie sa faci copilul sa vomite, deci este bine sa tii in casa un vomitiv. Totusi, uneori este periculos sa-i induci voma, deci nu trebuie sa o faci decat daca iti spune un medic care stie exact ce si cat a inghitit copilul, cati ani are, ce greutate.

Inecul

Un copil se poate ineca chiar si intr-o cada sau o galeata cu apa. Primul lucru ce trebuie facut este sa-l scoatem din apa si sa-l asezam pe spate, pe podea sau in pat. Cu urechea asezata deasupra guritei si nasucului, incercam sa ne dam seama daca cel mic respira sau nu, iar cu doua degete asezate pe gatul lui, incercam sa-i gasim pulsul. Daca nu respira, trecem la respiratia gura la gura. Ii dam capul pe spate cu o mana, iar cu cealalta ii ridicam barbia. Ii tinem nasucul strans si ii suflam in gurita, de doua ori, fiecare respiratie tinand 1-2 secunde. Dupa prima respiratie asteptam sa se ridice si sa coboare pieptul copilui. Daca pieptul se ridica ii cautam pulsul. Daca nu se ridicam mai incercam cu respiratia si o repetam pana cand vin ajutoarele.
Daca nu gasim puls, folosim podul palmei (ambele maini pentru copii mari si adolescenti) pentru a apasa in mijlocul pieptului. Dupa cinci apasari rapide, apucam nasucul si ii suflam pe gurita, apoi repetam apasarile si respiratia pana la sosirea ajutoarelor.

Pe toata perioada in care acordam primul ajutor, este foarte important sa vorbim cu cel mic, daca este constient, sa-i inducem o stare de calm, sa-l tinem treaz si sa-l facem sa ne povesteasca ce s-a intamplat daca nu eram de fata. Dar pentru asta, trebuie sa fin noi insine capabili sa ne pastram calmul si sangele-rece. Iar daca nu stim exact cum sa intervenim, cel mai bine este sa nu intervenim deloc. Sunam la numarul de urgenta si astepam sa vina ajutoarele. Intervenind fara sa stim exact ce trebuie facut, nu facem decat sa inrautatim situatia.

Schema orientativa de diversificare - d mic


Intorsura Buzaului - sept 2010

miercuri, 22 septembrie 2010

Ursuletul meu nu stie

Ursuletul meu nu stie,
Nici macar o poezie.
Dar eu stiu cate poftesti
Ti le spun, daca doresti.
Ursu-I tare mititel.
Invat eu si pentru el.

Batista mea e mica

Poezia primei saptamani de gradinita.

Batista mea e mica,
Si nasu-i mititel,
Voi fi copil cuminte,
Sa am grija de el.
Nu vreau sa zica lumea:
Uite-l pe murdarel!

TRATAMENTUL HOMEOPAT AL TUSEI

Stodal, sirop, 5 ml/2-3ori pe zi.

Si mai jos e un articol gasit pe net:

In evolutia unei raceli, tusea apare ca o reactie de aparare a organismului impotriva virusilor care "coboara" spre gat, trahee, bronhii si foarte rar plamani. Guturaiul cu tuse dureazaa mai mult decat o raceala simplaa insa pacientul de obicei isi revine de la sine in timp. Tusea poate fi si o manifestare alergica, a unei infectii bacteriene sau a unui corp strain in caile respiratorii.

Remediile homeopate enumerate mai jos sunt folosite in tratamentul de urgenta al racelii sau gripei cu tuse. Alegeti remediul care prezinta simptomele cele mai asemanatoare cu ale dumneavoastra. Nu este necesar sa prezentati toate simptomele enumerate la remediul respectiv. Luati 5 granule de remediu in dilutie mica de 6CH, la una sau doua ore, de 5-6 ori pe zi, pana observati o ameliorare. Cand apare ameliorarea rariti frecventa de administrare iar cand sunteti bine opriti-o complet. Daca simptomele persista dupa repetarea remediului puteti incerca un altul. Remediile se iau cu minimum 30 minute inainte sau o ora dupa masa, nu se ating cu mana si se tin sub limba pana se dizolva. Nu folositi menta in pasta de dinti, guma de mestecat, ceai, ciocolata, bomboane contra tusei, etc.

Aconitum napellus este indicat in primele 24 de ore de boala, la primele semne de tuse care a aparut brusc. Copilul se scoala din somn noaptea in jurul orei 1 cu tuse uscata, stridenta, latratoare. Este ragusit si sta in pat in sezut cu mainile in jurul gatului cu senzatia ca se ineaca. Poate fi speriat (de intuneric sau moarte) sau chiar in panica si se rasuceste n pat plin de anxietate. Pacientul nu transpira.

Belladonna prezinta anxietate dar cu frica de lucruri imaginare. Gatul este rosu, aspru, dureros si poate prezenta si dureri marcate de urechi. Exista o senzatie de uscaciune, de constrictie a gatului care conduce la o tuse spasmodica, dureroasa, cu senzatie de zgarietura. Tusea din gat sau partea superioara a pieptului este atat de dureroasa ca un copil poate incepe sa planga atunci cand simte ca va tusi. Tusea este uscata, latratoare, scurta, mai rau noaptea putand sa scoale pacientul din somn.

Ferrum phosphoricum este indicat tot in stadiile incipiente de afectare a cailor respiratorii superioare. Pacientul care necesita Ferrum este mai putin agitat decat pacientul Aconitum si mai vioi decat pacientul Belladonna. Pielea este rosie insa nu arde iar fata prezinta pete circulare bine delimitate si nu este rosie uniform ca in cazul Belladonnei. In cazul unei faze incipiente de infectie acuta a cailor respiratorii cu febra si saraca in simptome, se administreaza intai Belladonna si daca aceasta ramane fara efect se incearca Ferrum.

Bryonia este unul dintre cele mai frecvent utilizate remedii contra tusei si este indicata in tratamentul racelii care a coborat deja la piept. Tusea este uscata si spasmodica, agravata de miscare, respiratie adanca precum si in timp ce pacientul bea, mananca sau sta intr-o camera calda. Aerul curat, inghitirea unei guri de apa calda si aplicarea unei presiuni pe zona dureroasa amelioreaza tusea. Expectoratia este redusa. Pacientul sta complet nemiscat, arata bolnav si obosit, este iritabil si vrea sa fie lasat singur, ii este ori prea cald ori prea frig si-i este sete.

Phosphorus este alt remediu frecvent indicat in diferite feluri de tuse: uscata sau productiva, acuta sau cronica. Pacientul este ragusit mai ales seara si poate prezenta senzatia de stransoare sau greutate in piept. Laringele pare aspru, zgariat si exista o senzatie de gadilitura in gat si piept la vorbit. Tusea este agravata de ras, vorbit, mancat, baut (lichide reci in special), aer rece, mirosuri, pozitia culcat pe partea stanga si ameliorata de caldura, somn, culcat pe partea dreaptaa. Tusea poate apare oricand ziua sau noaptea insa mai putin intre 12 noaptea si dimineata. Pacientul are frisoane insa doreste bauturi de la gheata, este mai alert decat pacientul Bryonia, nu-i place sa fie singur sau in intuneric preferand compania cuiva care sa-l imbarbateze.

Drosera este un remediu bun contra tusei uscate, spasmodice, iritante asemanatoare unui latrat. Crizele sunt de tuse uscata seara si cu expectoratie dimineata, pacientul are fata scaldata in transpiratie rece si poate prezenta efort de voma dupa tuse. Expectoratia este galben-verzuie amara sau asemanatoare puroiului si pacientul poate simti ca si cum ar avea o pana sau firimituri in gat. Tusea apare mai ales dupa miezul noptii cand bolnavul este culcat, fiind agravata la caldura patului, mancat si mai ales baut. Bolnavul se simte mai bine daca isi tine pieptul cu mainile.

Spongia este un remediu contra tusei uscate stridente cu mare uscaciune a cailor respiratorii si expectoratie redusa, cu gust sarat. Tusea este productiva dimineata insa nu se percep raluri in piept iar laringele este uscat, arzator si cu senzatie de constrictie s sufocare. Pacientul prezinta senzatia de gadilitura in piept si tusea poate fi comparata cu un fierastrau care taie o scandura. Tusea este agravata inainte de miezul noptii, in camera calda, la vorbit, bauturi reci si ameliorata cand pacientul inghite in special lichide fierbinti sau sta jos si putin aplecat in fata.

Rumex prezinta tuse uscata agravata la inspirarea aerului rece si pacientul isi acopera nasul ca sa poata respira aer cald. Chiar diferente mici de temperatura intre camere pot provoca tusea si pacientul incearca sa-si tina respiratia si sa se concentreze asupra ei. Tusea apare in jurul orei 23 sau la trezire, la atingerea gatului sau cand bolnavul este in pozitie culcat si poate fi insotita de stranuturi si o secretie nazala apoasa.

Ipeca este indicata in tusea productiva sonora cu mult mucus in piept si senzatie de sufocare. Crizele de tuse se termina cu efort de voma si acesta este un semn caracteristic remediului. Flegma este dificil de eliminat, expiratia este mai grea decat inspiratia si simptomele sunt agravate intr-o camera calda. Pacientul nu stie ce vrea si respinge lucruri pe care le-a cerut (in special copiii sunt iritabili).

Causticum este indicat la pacientii care au senzatia ca nu pot tusi suficient de profund ca sa elimine mucusul din piept si care prezinta o dorinta constanta de a-si drege vocea. Tusea este ameliorataa de bauturi reci si agravata de aerul rece , inghetat sau la aplecarea capului in fata.
Desi pacientul are frisoane se simte mult mai bine cand este vreme ploioasa sau innorata.

In evolutia unui caz acut de bronsita stadiile corespund deseori urmatoarei ordini: Aconitum, Belladonna, Bryonia si Ferrum deseori asociate cu Drosera sau Ipeca in functie de simptomele tusei. In articolul urmator voi prezenta pe scurt tratamentul homeopat al durerilor de cap.

sâmbătă, 18 septembrie 2010

d mic

Damian, pui mic si drag. (n.07.06.2010)

Gradinita, reloaded

A trecut prima saptamana de gradinita. Gradinita adevarata! Inceputa nasol, terminata ok, habar n-am ce o sa fie. Ca de obicei, evit sa-mi fac o parere, pentru lucrurile bune ma gandesc ca "exista o explicatie" si ca n-or sa dureze, pt alea rele, ma gandesc ca oi fi eu paranoica. Asa ca mai bine nu ma mai gandesc deloc si incerc sa iau lucrurile asa cum vin.

M-am imunizat de 2 ani incoace, m-am obisnuit (prost!) sa las copilul din mana intr-o lume in care mi-e suficient sa mi se spuna ca e ok si cam atat. Si apoi sa-l ascult si sa-l observ pe el, singurul reper care conteaza pana la urma.

Momentan "reperul" spune ca suntem pe un drum bun, luni l-am lasat in urlete davidesti, azi am fugit efectiv catre gradinita razand si chicotind impreuna. E drept ca si eu am dat in mintea copiilor saptamana asta, dar face parte din planul meu de supravietuire singura cu amandoi copii.

Cu capul in nori

am avut in seara asta o discutie "spatiala" cu david. stateam pe balcon si admiram luna.
david -mami, mergem si noi pe luna?
-pai cu ce sa mergem, ca e tare departe....
-cu racheta!!!!
-avem noi racheta?
(se uita in parcare, vede doar masini)
-avem, e in parcarea din nori!
-aha, si cum ajungem in parcarea aia?
-luam avionul pana acolo!
(dooooh, cum de nu m-am gandit!)
...
-dar ce e luna, david?
-e o forma sparta. (e un pic peste primul patrar)
-cine a spart-o?
-tati cu racheta!
-si ce facem pe luna?
-reparam racheta lui tati.
-pai e defecta?
-da, s-a busit cand a spart luna.

-oare o fi frig pe luna, ce crezi?
-daca e frig, inchidem geamul si usile.
...

vineri, 17 septembrie 2010

Davidisme mai vechi

4-6 .09.2010

*david se uita la spatele lui, peste umar: "mami, spatele meu n-are fatza".


*- mami, hai nu te mai supara, hai sa nu ne mai certam niciodata!


*-david, daca il mai lovesti pe damian ne suparam!
-ee, daca te superi, iau masina si plec!
-pai si pe mine cui ma lasi?
(sta si se gandeste un pic)
-pai te iau si pe tine!

*la pensiune - curte mare, animale, pe o pajiste mai incolo - un ponei.
david: - caluleeee! caluleeeee!
apoi catre mine: - mami, calul ala nu m-a auzit, cred ca nu aude bine!

*david a prins frica de caini, habar n-am de unde, ca n-a avut ocazia sa ma vada pe mine speriindu-ma de vreunul:
-mami, mi-e frica de caine, ca musca.
-hai mai mami, ca e un catel micut, micut, nu-ti face nimic. si daca nu e cuminte, ii tragem UN piciooooor....
- (satisfacut) da, daca nu e cuminte, il tragem DE picior!

* a trebuit sa-l schimb pe david de hainele de joaca, pipi a venit mai repede decat am gasit noi locul pt evacuare. si ii zic:
- o sa-ti dau alta pereche de pantaloni lungi. sau vrei scurti?
- mami, nu lungi, vreau scurti.
bun, cautat pantalonii scurti, imbracat copilul. apoi se razgandeste:
- pai, mami, nu scurti, vreau lungi!
- dar nu ai spus tu ca vrei scurti?
- da, dar nu ai spus TU ca lungi?

*lectia de anatomie, respectiv digestia la om.
- david, unde se duce sucul dupa ce il bei?
-in burtica!
-bravo, si ce face acolo? cum iese?
n-a stiut sa-mi zica, i-am explicat cum e cu vitaminele & celelalte si apoi cu eliminarea prin urina.
el, victorios: "mami, sucul se duce in putza!"




02.09.2010

* - mami, am tras un partz incet, sa nu-l sperii pe damian!

*-mami, tu numai prostii ma inveti!

01.09.2010

* david, aseara, uitandu-se la damian cum statea pe burta si se chinuia sa se miste:
- mami, ce face?
- gimnastica :)
- asa, sa faca gimnastica, e prea gras!

*veneam cu carutul si cu damian de la piata. la lift il rog pe david sa tina usa sa pot urca carutul.
david, prea obosit ca sa ma mai asculte, se repede in lift si, dandu-si seama de ce il rugasem, exclama, cu degetul spre usa: "usa, stai asa, nu te inchide!"

*david, se joaca cu un balon:
- mami, ce culoare e?
- verde.
dupa 2 minute de joaca:
- mami, ce culoare e?
- verde.
dupa alte doua-trei minute, aceeasi intrebare, acelasi raspuns.
apoi, "poc!".
intrebare: mami, ce culoare era?

31.08.2010

*david, imi da inghetate imaginare. eu le "iau" si le mananc regulamentar.dupa vreo 25 de inghetate, cand deja imi crescuse glicemia virtuala, deja le luam si le mancam fara sa mai clipesc.la un moment dat, imi da peste mana:
- nu mancaaaa!!! e foc! (de data asta "luase" o flacara de pe coperta unei carti pe care o gasise in biblioteca).

*david ma ia in brate, sa ne iubim:- o, serioasa mea! :)



29.08.2010

*- David, o sa mergi la gradinita, la alti copii, alte doamne?
- M-as duce la gradinita, dar n-am timp, sunt foarte ocupat!!

*- Mami, l-ai vaccinat pe Damian? Saracul de el!!

*- Mami, e bun melcul (de foetaj), se topeste in gura, face mizerie in gura!



13.07.2010

*seara, pe la 8...
eu:-David, ce mai faceti voi la gradinita, te mai joci cu Mara?
D: -nu ma joc!
eu:-dar de ce, mami nu te joci, nu mai e Mara la gradinita?
D: - nu!
eu: - cum asa?
D: -pai au luat-o si pe ea acasa, nu mai e la gradinita!

21.05.2010

*- David, nu prea esti cuminte!
-Nu vreau sa fiu cuminte, vreau sa fiu urat!

*Tedi, la noi acasa, vorbea la telefon cu Diana.
David: - Mamiiii, unde e Diana?
Eu: -Nu stiu.
David (mirat): -Diana e la telefon! (dooohhh!!!)

*-Mami, tu ce ce ai bluza? (de pijama)
-Am cu Mychey Mouse.
-Eu am cu pielea goala! (era in pielea goala)


10.03.2010

* jucam, cu alintatul de rigoare:
david: - tu esti o ratusca mare!
eu: -tu esti un pisoi mic!
david: - tu esti o buburuza mare!
eu:-tu esti o gaza mica!
david: -tu esti o vaca mare!!!!
(na, mi-am cam cautat-o)

*david se alinta mai nou:
- David, ma iubesti?- Nu, nu te iubesc! nici pe tine, nici pe tati, pe nimeni nu iubesc! (eu, cam posaca, spunea atat de clar si corect incat nu lasa niciun dubiu asupra a ceea ce zicea. tonul insa il trada, se vedea ca se alinta si ca nu vorbeste serios)
- Cum asa, chiar pe nimeni?(pauza de gandire)
- Pe fatziorul meu il iubesc!

*seara a venit  David la mine cu o chestie intre degete si cica: "papa,mami!" si eu am "papat" - crezand ca e ceva imaginar. dar nu era . intreb:
"ce mi-ai dat???"
el: "o gunoaie de pe jos" .
a repetat figura si cu taica-su, a cazut si el in plasa (clar, tb sa bag aspiratorul mai des, ca ne ingrasam de la atatea gunoaie).

acum cateva zile, david l-a vazut pe taica-su band o bere. si a cerut si el. i-am zis ca nu se poate, ca el e mic, si ca o sa bea bere ca tati cand se va face mare.ieri, din senin, aparent fara legatura cu faza de mai sus:
- mami, vreau sa fiu mare!
- si de ce vrei tu sa fii mare?
- ca sa beau bere ca tati! (halal motivatie )


16.09.2009

David: Tati, peaca! (pleaca)
Tati: unde sa plec, tati?
David (mirat de intrebare): A munca!

Mami: David, o iubesti pe mami?
David: DA!
Tati: Si pe tati il iubesti?
David: DA!
Tati: Si pe nenea postasul il iubesti?
David: DAAA!
Tati: E clar...:(
Eu: Mai mami, da' tu nu-l stii pe nenea postasu', nu o baga pe mami in belele! :)
David: NU!
Eu: asa, vezi!
David, dupa cateva secunde bune de gandire: Ba DAAAA!

David vrea la mamaie intr-un we. Nu l-am dus, ca n-aveam chef sa ies din casa.
Eu: David, papi ciorbica?
David: Si mamaie face ciorbica! :D

Mamaie: David, cheama-l pe tataie la masa!
David, intr-un suflet alergand la tac'su mare: "Tataie, tu nu mai mananci?"

vineri, 10 septembrie 2010

Homeopatia si tulburarile menstruale

sindom premenstrual, CM intarziat:

Pulsatilla CH30 si/sau Graphites ch30, de 2 ori pe zi, 2 zile consecutive, la mijlocul ciclului.

Tratament homeopat util după naşterea prin cezariană

Tratamentul homeopat poate ajuta la vindecarea rapidă şi fără probleme a cicatricii operatorii şi la prevenirea şi tratamentul oricărei complicaţii apărute în urma acestei intervenţii.

Primul remediu homeopatic la care ne vom gândi este Staphysagria în diluţia CH15, care este primul remediu de administrat în orice intervenţie chirurgicală, inclusiv în situaţia unei epifiziotomii (atunci când este tăiat perineul femeii, în cursul unei naşteri naturale). Ca urmare a acestor intervenţii chirurgicale, apar dureri ascuţite, tăietoare sau înţepătoare, agravate la repaus sau la orice fel de presiune asupra acelei zone sensibile. Se vor administra 3 granule de 3-4 ori pe zi, timp de 7-10 zile post-operator. Acest remediu va ajuta şi la eliminarea gazelor abdominale incarcerate, care pot apare după o naştere prin cezariană.

Al doilea remediu homeopatic important este Bellis perenis (părăluţa), dacă a fost nevoie de o intervenţie cezariană de urgenţă, după eşuarea unei naşteri normale (cu o traumă la nivelul organelor perineale). În acest caz, va exista o durere profundă şi intensă la nivelul pelvisului. Bellis perenis este un remediu excelent pentru dureri severe, cu senzaţie de ruptură, la nivelul ariei peri-uretrale a perineului. Administrarea sa va ajuta la controlul hemoragiilor ce pot apare ca urmare a lacerărilor cervicale sau peri-uretrale. Dacă se suspectează o ruptură la nivelul colului sau uterului, Bellis perenis este remediul esenţial de administrat, înainte de intervenţia chirurgicală de urgenţă.

Al treilea remediu homeopatic important este Hepar sulphur, la care ne vom gândi atunci când apare o inflamaţie, un abces sau o supuraţie la nivelul inciziei. Cicatricea post-operatorie este foarte dureroasă, cu senzaţie de înţepătură şi disconfort major. Femeia nu suportă să atingă acea zonă sau să o expună la aer rece. Hepar sulphur CH30, 3 granule de 3 ori pe zi, 7-10 zile, împreună cu spălături locale cu tinctură de Calendula (cu efect anti-septic şi cicatrizant) rezolvă majoritatea situaţiilor uşoare, necomplicate.

Dacă în urma intervenţiei prin cezariană, femeia are dificultăţi în alăptarea copilului, prin lipsa secreţiei lactate (urmare a şocului operator), remediul homeopatic Ricinus CH5 sau CH7, 3 granule de 3-4 ori pe zi, câteva zile poate ajuta la creşterea secreţiei lactate. Dacă aceasta este bine instalată, se recomandă oprirea remediului, pentru a nu accentua secreţia şi a nu induce „furia laptelui”.

joi, 9 septembrie 2010

2 septembrie 2010 - La multi ani, pui mic!

Homeopatia si problemele lactatiei

PROBLEME ALE ALĂPTĂRII:


Există variate forme:
v sâni dureroşi în timpul alăptării;
v mameloane dureroase;
v congestia şi infecţia sânilor;
v producţie insuficientă de lapte;
v oprire bruscă a lactaţiei;
v absenţa totală de lapte;
v surplus de lapte în timpul lactaţiei;
v indispoziţii ale mamei legate de alăptare;
v probleme ale înţărcării;


a).Sâni dureroşi în timpul alăptării (turgescenţă mamară):
· Belladona: sâni tari, cu dureri sfâşietoare, cu pielea extrem de roşie şi fierbinte; durerile se agravează la atingere şi mişcare iar femeia este neliniştită.
· Bryonia este unul din cele mai bune remedii acolo unde este o jenă dureroasă. Sânul poate fi fierbinte deşi pielea este de culoare normală. Unii autori notează predilecţia remediului pentru sânul stâng dar neobligatoriu.
· Calcarea carbonica, preferă sânul drept care este contractat şi dureros, fără căldură locală, deschis la culoare şi umed la palpare din cauza transpiraţiei.
· Phellandrium are calitatea de a rezolva fenomenele neplăcute, dureroase, care apar doar în timpul suptului.
· Phytolacca e indicată în cazul induraţiei puternice a sânilor, în special cel stâng, devenind sensibil şi dureros.
· Aconitum, indicat pentru dureri bruşte, cu efect atunci când priza se ia la început, imediat după apariţia durerilor; nu este totuşi un remediu uzual.
· Mercurius solubilis, este consacrat stărilor cu tendinţă la infecţie şi supuraţie (abcese). Sânul este tare,sensibil şi dureros, însoţit de căldură locală şi febră.

Se preferă, la toate aceste remedii, diluţiile joase: 4 sau 5 C.H.,
Phytolacca chiar în 3, 4 D.


b).Mameloane dureroase:
· Arnica: poate preveni durerile mamelonare la femei care au mai prezentat aceste acuze anterior, dându-se chiar de la începutul alăptării în diluţia 5 sau 6 C.H.
· Calendula : se poate da şi ca tratament extern local, combinat cu cel intern, tot în diluţii joase. (Un excelent preparat este cel realizat de Plantextrakt, sub forma de unguent cicatrizant 15%)
 Graphites este remediul cel mai bun şi eficient în cazul femeilor cu mameloane fisurate, sau cu taieturi mamelonare din cauza suptului, ceea ce provoacă mari dureri în timpul alăptării.
· Castor equi: util atunci când Graphites nu s-a dovedit suficient în întregime.
· Chamomilla are indicaţie tot în cazul mameloanelor dureroase dar fără crăpături atât de evidente ca la Graphites. Femeia prezintă în timpul alăptării crampe puternice în partea de jos a spatelui, regiunea sacrată şi în abdomenul inferior.
· Nitric acid este indicat de ase menea în mameloane dureroase tot din cauza crăpăturilor şi fisurilor, respectiv a tăieturilor, simptomul dominant fiind acea durere ca şi cand mamelonul s-ar crăpa în momentul suptului.
· Nux vomica prezintă un mamelon dureros, crăpat şi inflamat în regiunea areolară; bineînţeles la o persoană cu constipaţie, flatulenţă, stări de indigestii şi iritabilitate.
· Silicea rămâne remediul clasic al stărilor de inflamaţie trenantă, stimulând procesul de vindecare, la mamelon fiind vorba tot de fisuri sau crăpături infectate, la persoane slabe , friguroase şi cu evidentă reducere a rezistenţei generale.
· Sulphur, ca remediu al inflamaţiei, este unul dintre cele mai bune remedii, chiar dacă inflamaţia nu se asociază cu crăpăturile sau fisurile mamelonare. Zona interesată este roşie,congestivă şi extrem de sensibilă, ca o arsură, putând apare şi unele erupţii locale ale pielii; diaree la trezire.

c).Congestia şi infecţia sânilor:
Poate pune în balanţă dacă este cazul să recurgem la tratament homeopatic sau nu, dat fiind faptul că o infecţie mamară poate duce la stări toxemice grave, instalate rapid, care cer tratament cu antibiotice instituit în timp util.
Ca remedii posibile, menţionăm:
· Bryonia, este un remediu cu bune rezultate în formele timpurii; sânul este tare ca piatra, sensibil la atingere şi mişcare, cu semne iminente de formare a unui abces mamar;
· Belladona, merge foarte bine după Bryonia când începe să se constituie abcesul, semnele clasice fiind sensibilitatea exagerat de mare, congestia, roşeaţa şi căldura locală.
· Calendula, sub forma de cremă poate calma durerile şi stimula reducerea congestiei.
· Hepar sulphur este remediul consacrat al supuraţiilor şi are indicaţie şi în infecţiile glandelor mamare, apărând o iritabilitate specifică precum şi un tablou mai grav ca profunzime şi viteză de acţiune; poate completa bine acţiunea începută sub Mercurius.
· Mercurius solubilis, pare cel mai indicat dacă Belladona n-a rezolvat situaţia; pe lângă reacţia inflamatorie mult mai accentuată, apare transpiraţia generală, temperatuta ridicată şi stare de epuizare.
· Phytolacca: sân tare şi sensibil, persoana prezentând dureri de cap, frisoane şi ascensiuni febrile.
· Silicea, citată mai sus.

d).Producţie insuficientă de lapte:

Este categoria cea mai dramatică pentru proaspăta mamă şi pentru anturaj
· Agnus castus: fluxul de lapte se întrerupe imediat după declanşare sau se reduce progresiv şi repede. Femeia este slabă, palidă şi anemică, fără vlagă.
· Asa foetida: convine cazurilor care, spre a 10-a zi observă o reducere a secreţiei lactate până la oprire completă. Tipologia remediului vizează existenţa unei flatulenţe, cu catar respingător şi amorţeală generalizată.
· Causticum: are un flux de lapte slab de la început, la persoană anxioasă, obosită, rămasă în urmă cu somnul.
· Dulcamara, poate prin efectul ei descongestionant să permită sânilor turgescenţi, cu producţie frânată de lapte, să reactiveze secreţia mamară.
· Pulsatilla pare a fi, după Agnus castus, cel mai bun remediu în cazul unui flux slab, variabil şi schimbător, precum e şi personalitatea remediului cu sensibilităţile ei.
· Ricinus este indicat atunci când diminuarea laptelui este însoţită de tulburări digestive, vomă şi diaree;
· Urtica urens a putut rezolva situaţii dificile, când laptele lipseşte cu desăvârşire, suptul fiind însoţit de înţepături, dureri şi mâncărime iritantă nu numai în zona sânilor ci şi în alte părţi.

Sunt recomandate, în general, diluţiile joase, cu excepţia remediilor care se adresează psihismului, atunci când acesta este incriminat în pierderea lactaţiei.

e).Absenţa totală de lapte:

· Calcarea carbonica: prezintă paradoxul: fie abundenţă fie absenţa laptelui.
· Zincum metallicum: persoană cu dispoziţie variabilă, senzaţii dezagreabile la nivelul picioarelor, pe care le mişcă neîncetat, anxietate; în antecedente lipsă de reacţie la remedii bine indicate;


f).Surplus de lapte în timpul lactaţiei:

· Borax: atrage atenţia prin faptul că laptele curge spontan între două alăptări, fiind de consistenţă groasă, iar când copilul suge la un sân apare jenă sau durere în celălalt sân. Tot pe prim plan stau: teama şi anxietatea, ca şi nervozitatea accentuată la mişcările de sus în jos, ca de exemplu coborâtul scărilor şi aplecarea.
· Calcarea carbonica: s-a menţionat mai sus posibilitatea unui flux abundent de lapte, la o femeie lentă, supraponderală, obosită, palidă, friguroasă, acoperită deseori de transpiraţie.
· China: are indicaţie când, în urma unei producţii excesive de lapte femeia prezintă o mare slăbiciune şi debilitate.
· Natrum muriaticum: combinaţie între congestie mamară şi hipersensibilitate la cea mai mică apăsare, plus stare precară de sănătate, influenţată negativ de umezeală, sub orice formă.
· Phosphorus: şi la acest remediu se remarcă o scurgere excesivă de lapte asociată cu senzaţie de disconfort sau călduri în celălalt sân.
· Pulsatilla: de regulă, oferă cel mai frecvent tablou de flux variabil de lapte, uneori excesiv, care poate continua, în mod episodic, şi după înţărcare, la persoană pasivă, sensibilă, cu variaţii emoţionale, ale cărei acuze sunt agravate la caldura camerii.
· Rhus toxicodendron: este recomandat atunci când există o sensibilitate generală şi o distensie mamară cu sensiblitate şi mâncărime.

g).Indispoziţii legate de alăptare;

Sunt multe şi diverse, cuprinse în repertorii, printre care:

· Refuzul laptelui de către sugar:
o Calcarea phosphorica: secreţie lactată cu miros neplăcut sau prea apoasă;
o Borax: lapte prea gros, vâscos, pentru sugar;
o Rheum: secreţie galbenă şi amară;

· Aversiune pentru alăptare:
o Sepia (trebuie repetata, în diluţie medie: 6 -7 C.H., de 2-3 ori pe zi).

· Dureri de stomac de la alăptare:
o Carbo vegetabilis;

· Diaree după alăptare, la sugar:
o Antimonium crudum,
o Croton tiglium,
o Natriu carbonic,
o Nux vomica.



· Diaree după alăptare, la femeie ce alăptează:
o China,
o Rheum.

· Durere de spate alăptând:
o Chamomilla,
o Croton tiglium,
o Pulsatilla,
o Silicea.

· Tăieturi,colici, cand copilul suge (imediat post-partum):
o Arnica,
o Chamomilla,
o Conium,
o Pulsatilla,
o Silicea.

· Mama plânge alăptând:
o Lac caninum,
o Pulsatilla.

· Dureri de cap după alăptare:
o Belladona,
o Bryonia,
o Calcarea c.,
o Chamomilla,
o China,
o Dulcamara,
o Phosphor,
o Pulsatilla,
o Sepia,
o Silicea,
o Staphysagria.

· Dureri de dinţi la femeile care alăptează:
o Aconitum,
o Arsenicum album,
o Belladona,
o Calcarea c.,
o Dulcamara,
o Mercurius,
o Nux vomica,

· Dureri de dinţi în timpul alăptării:
o China.

· Griji,bătăi de cap din cauza agalactiei:
o Causticum

· Durere uterină acută, sau metroragie, sau lochii, cand copilul suge:
o Silicea.


· Erupţii cutanate în timpul alăptării:
o Sepia.

Pierderea libidoului în timpul perioadei puerperale:
o Arnica: mama e lipsită de energie, se simte plictisită, nu e în apele ei încă de la naşterea copilului (6 CH);
o China: oboseală accentuată, epuizare totală, fara energie sau interes;
o Pulsatilla: fire schimbătoare, cu impuls libidinal slab, lipsă de încredere, grijă , îndoieli privind rolul său;
o Sepia: cel mai bun remediu, dacă există constipaţie,răceală, epuizare, iritabilitate şi indiferenţă.

· Incapacitate de a restabili ciclul normal după naştere:
o Pulsatilla: cel mai frecvent, la tipologia cunoscută, cu frigurozitate, lipsă de sete, plâns, etc.
o Sepia: constipaţie accentuată, foame, epuizare iritabilă.
o Sulphur: când primele două nu dau rezultat; diaree frecventă.

· Tendinţă la obezitate după naştere:
Calcarea carbonica,
Phytolacca Berry (tinctura mama, 5 picături pe zi);

După felul obezităţii:
o Obezitate cu retenţie hidrică: Natrium muriatic
o Obezitate asociată cu metabolism lent: Thyroideum;
o Obezitate asociată cu constipaţie: Bryonia, Nux vomica, Sepia (des indicat);
o Obezitate cu un apetit ce nu poate fi satisfăcut: Sulphur, Sepia;
o Obezitate cu poftă nesăbuită de a mânca: Natrium muriatic, Lycopodium, Pulsatilla (dulciuri,creme)

h).Probleme ale înţărcării:

· Lactaţie şi după înţărcare:
o Conium,
o Pulsatilla, care este marele remediu de reglare a secreţiei lactate;

· Tumefacţie mamară cu secreţie lactată:
o Asa foetida,
o Cyclamen,
o Tuberculinum.
· Convulsii, ca urmare a suprimării laptelui:
o Agaricus;

· Dureri, jenă mamelonară după înţărcare :
o Dulcamara;
· Diaree, după înţărcare:
o Argentum nitricum,
* China.

miercuri, 8 septembrie 2010

Homeopatia in ajutorul siluetei

Pentru dobandirea unui abdomen plat

•Tratament: Lycopodium 5CH (abdomenul superior umflat), Carbo Vegetabilis 5CH (abdomenul inferior umflat) sau China Rubra 5CH (daca tot abdomenul este umflat).
•Posologie: 2 granule de 3 ori pe zi, de preferinta cu o jumatate de ora inainte de masa sau la o ora dupa masa. Tratamentul trebui oprit cand balonarile dispar.

Pentru definirea taliei

•Tratament: tinctura de Pilosella (vulturica).
•Posologie: 30 picaturi de 3 ori pe zi (ca atare sau diluata in putina apa), timp de 3 saptamani. Ia o saptamana pauza intre doua cure.

Pentru a slabi in regiunea coapselor

•Tratament: Thuya occidentalis 5CH.
•Posologie: 2 granule de 3 ori pe zi (de preferinta cu o jumatate de ora inainte de masa sau la o ora dupa masa), o saptamana pe luna, pana observi ca rotunjimile au disparut.

Homeopatia contra poftelor

•Tratament: Antimonium Crudum 9CH si Ignatia amara 5CH.
•Posologie: 2 granule de 3 ori pe zi, de preferinta cu o jumatate de ora inainte de masa sau la o ora dupa masa. Tratamentul trebuie oprit cand poftele dispar.

Homeopatia contra retentiei de apa

•Tratament: Natrum Sulfuricum 5CH (retentie de apa generalizata), Thuya occidentalis 5CH (retentie de apa la nivelul feselor si coapselor)
•Posologie: 2 granule de 3 ori pe zi (de preferinta cu o jumatate de ora inainte de masa sau la o ora dupa masa), 1 saptamana pe luna.

Drenajul cu ajutorul homeopatiei

•Tratament: Fucus Vesiculosus TM (drenaj general) si/sau Solidago 3DH (drenajul ficatului si al rinichilor) si/sau Viola tricolor 4DH (drenajul pielii).
•Posologie: 20 picaturi de 3 ori pe zi (ca atare sau diluate in putina apa), 1 saptamana pe luna. Cura este de preferat sa se faca toamna sau primavara.

Granule contra celulitei

•Tratament: Natrum Sulfuricum 5CH (celulita generalizata), Natrum Muriaticum 5CH (celulita localizata in partea inferioara a corpului).
•Posologie: 2 granule de trei ori pe zi (de preferinta cu o jumatate de ora inainte de masa sau la o ora dupa masa). Tratamentul poate fi reluat daca celulita persista, insa cu conditia de a face o pauza de o saptamana intre doua cure.