marți, 5 octombrie 2010

Somnic linistit :)

Cum sa-ti ajuti copilul sa adoarma singur fara sa planga - dupa cartea scrisa de Elizabeth Pantley, NO cry sleep solution.
(traducere pe scurt de Lavi - mami de Lorina).

In primul rand trebuie sa va atentionez ca metoda nu da roade intr-o saptamana-doua, trebuie sa va pregatiti si sa va inarmati cu rabdare muuulta ; in 2-3 luni se poate rezolva problema somnului la copilul vostru.

Mentiune : trebuie sa urmati toti pasii, fara abandonari si reluari, pt a avea succesul dorit.

1 – Pregateste-te tu insati pt schimbare (valabil mai mult pt mamele care dorm cu copiii lor)
Uneori emotiile/ sentimentele noastre ne impiedica sa avem progrese in ce priveste programul de somn al copilului nostru. Noi insene suntem un obstacol in calea schimbarii prin modul in care gandim, actionam, simtitm. Ca sa va dati seama daca aveti nevoie de o schimbare, raspundeti-va la aceste intrebari:

1) Sunt multumita de felul cum stau lucrurile sau devin iritata, frustrata ?
2) Programul de somn al copilului meu imi afecteaza casnicia, slujba sau relatia cu ceilalti copii (daca e cazul) ?
3) Copilul meu este vesel, sanatos, pare odihnit ?
4) Eu sunt bine dispusa, sanatoasa, odihnita ?
5) Asteptarile fata de copilul meu sunt rezonabile, in acord cu varsta pe care o are?
(la varsta de 8-9 luni un copil inca se mai poate trezi de doua ori pe noapte)
6) Ce program de somn (de noapte sau din timpul zilei) as considera ca este rezonabil ?
7) Ce program de somn as considera ca este pura fictiune ?

O mama care alapteaza iubeste momentele de intimitate cu copilul sau si nu pierde niciun moment de tandrete cu odorul, chiar noapte fiind. Raspunzand la intrebarile de mai sus va constientizati sentimentele fata aceasta situatie. Este timp pentru mangaieri si tandreturi in timpul zilei.


2 – Pregateste-ti copilul pt schimbare
Inainte de a trece la schimbari in rutina copilului tau, asigura-te ca acesta este sanatos, se simte confortabil si este bine hranit. Un copil caruia ii este foame, ii este frig, are o infectie a urechii, o alergie sau alte probleme de sanatate se poate trezi noaptea din cauza durerii sau a disconfortului.
Asigura necesarul de hrana din timpul zilei pt copilul tau. Unii copii se trezesc noaptea pt a recupera necesarul de calorii din timpul zilei. Asigura-te ca hrana solida cu care il hranesti este una sanatoasa si sigura pt o burtica calma (cereale, orez brun, iaurt, branza etc.). Mancaruri sau gustari care contin cofeina, zahar (fac copilul hiperactiv) nu sunt indicate inainte de culcare.
Sunt copii care cauta confortul sanului, al apropierii de mama. De aceea mama ar putea hrani copilul la san mai des in timpul zilei, ca sa-si faca « norma ».
Atentie la ce mancati, pt ca sunt alimente care pot afecta confortul digestiv al copilului; a se evita cafeaua, ceai, cola, produse lactate, alune, nuca de cocos, broccoli, fasole, conpoida.
Important este si confortul termic al copilului din timpul noptii, acesta trebuind imbracat conform cu temperatura camerei, cat si confortul oferit de patut (salteaua nu trebuie sa fie prea moale, nici prea tare, doar ferma ; nu se pun in patut obiecte prea moi sau pufoase gen patura, jucarie de plus, pt a nu interveni sufocarea in timpul somnului).

3 – Dezvolta o rutina inainte de ora de culcare

O rutina urmata pas cu pas inainte de ora de culcare va deveni semnalul ca e vremea ca sugarul sa fie somnoros si apoi sa adoarma.
Puteti include in aceasta rutina : o baie calda, un masaj usor, lectura/rasfoirea unor carti, cantecele, ascultarea unor melodii linistite, o plimbare, leganatul, alaptatul.
Cu o ora inainte de culcare, activitatile trebuie sa fie linistite, ritualul de culcare trebuie sa aiba loc intr-o camera cu lumina slaba, in liniste.
Urmati aceeasi rutina/ritual in fiecare seara.
Aceasta il va ajuta pe copil sa isi seteze/regleze ceasul biologic. Daca reusiti sa culcati copilul la aceleasi ore seara si in timpul zilei, veti obtine rezultatele asteptate.

4 – Stabileste o ora de culcare

Prin ritmul biologic inerent, un sugar e « programat » sa adoarma seara devreme. Daca stabiliti ora de culcare la 19-20, copilul adoarme mai usor si mai linistit.
Daca are obiceiul sa adoarma foarte tarziu, incearca sa creezi o atmosfera propice pt somn (camera intunecata, liniste in casa, ritualul stabilit). S-ar putea ca acest somn sa fie considerat ca fiind o motaiala si copilul sa se trezeasca dupa o ora. Cand se va intampla asta, trebuie sa fiti langa copil astfel incat sa-l puteti adormi inainte de a se trezi de tot. Folositi deocamdata ce metoda merge mai bine (adormit la san, leganat, biberon etc.). Ar putea dura si o saptamana pana ce copilul se va obisnui cu noul program, deci aveti nevoie de putina rabdare.

5 – Urmeaza un program flexibil in timpul zilei

Urmand un program de somn, de masa si de activitati, va ajutati copilul sa-si regleze ritmul biologic. Un exemplu : daca noua adultilor ne place sa mai motaim in timpul zilei in weekend, pentru un copil asta poate insemna o ruptura in rutina zilnica ; el nu stie ce zi a saptamanii este.


6 – Ajuta-ti copilul sa adoarma la aceleasi ore in timpul zilei

Chiar daca pare contradictoriu, un somn linistit in timpul zilei determina ca si somnul din timpul noptii sa fie la fel de linistit. Si invers: un somn nocturn linistit va face copilul sa fie odihnit, vesel si mai cooperant in timpul zilei.
E important si la ce ora din zi adoarme copilul. Daca ultimul somn va fi dupa-amiaza tarziu, acesta poate afecta dorinta/capacitatea copilului de a adormi seara si va decala somnul nocturn. Daca urmaresti semnele apropierii orei de somn (activitate mai putin energica, tacere, pierderea interesului pt persoane si jucarii, se freaca la ochi, are ochii rosii, casca, se intinde pe podea sau in scaun, mangaie jucaria lui iubita sau cere suzeta, biberonul sau sa fie pus la san) vei putea reactiona imediat si pus la culcare, copilul va adormi usor. Daca astepti prea mult, va fi prea obosit si nu va mai putea adormi sau va adormi foarte greu.


7 – Ajuta-ti copilul sa adoarma fara ajutor

In primul rand, copilul trebuie sa inteleaga faptul ca patutul sau ii este prieten, e un loc confortabil, nu un loc de pedeapsa. In timpul zilei incearca sa-l pui in patut si petrece cu el cateva clipe cantand, mangaindu-l, povestindu-i. Repeta exercitiul de doua-trei ori pe zi. Daca primesti o reactie pozitiva din partea copilului, retrage-te usor si asaza-te pe un scaun, in timp ce copilul se joaca linistit cu o jucarie.

Foloseste modalitati alternative ca sa-ti adormi copilul (intr-o zi in swing, in alta zi in masina, in alta zi leganat etc.). Dupa o saptamana sau mai mult, incepe sa alternezi « semnalele » pentru a aduce copilul in starea de somnolenta si apoi il pui usor in patutul sau. Stai cu el langa patut si mangaie-l ca sa se simta confortabil. Daca folosesti aceasta metoda, copilul ar trebui sa fie in timp sa adoarma singur. Dac ape moment nu merge, aplica metoda care functioneaza sigur, la urma urmei te intereseaza sa doarma copilul.


8 – Foloseste un obiect preferat (lovey)

Unii copii se ataseaza de o paturica sau de o jucarie care devine prietenul sau indispensabil. Uneori poti introduce tu un astfel de obiect in ritualul de culcare. Cand alegi un astfel de obiect trebuie sa fii atenta : sa nu aiba ochi sau nas detasabile din material plastic, palarii sau alte articole de vestimentatie, trebuie sa fie ferm si nu prea moale, trebuie sa fie usor de tinut si de manevrat pt copil. Dupa ce ai ales un astfel de obiect, pune-l intre voi de cate ori alaptezi sau ii dai biberon, il legeni… In timpul zilei ai putea sa-l porti pe sub tricou ca sa-i imprimi mirosul pielii tale, pe care copilul il recunoaste. La inceput ar fi bine sa-i oferi acest obiect preferat doar inainte de culcare, pt a fi unul dintre „semnalele” ca e vremea de somn. Daca intr-adevar copilul se ataseaza de obiectul ales de tine, atunci asigura-te ca l-ai luat in dublu exemplar, pt a evita un posibil „dezastru” in cazul pierderii acestuia.

9 – Fa o diferenta intre somnul nocturn si somnul diurn

Daca sugarul se trezeste in timpul noptii:
- nu vorbi; spune doar shhhshhh sau nani-nani;
- nu aprinde vreo lumina (chiar si un bec de 25 W poate semnala copilului ca e zi, deci timpul de joaca);
- orice alta activitate a ta trebuie sa se petreaca in liniste totala;
- schimba-i scutecul inainte de culcare, pt a evita trezirea copilului in timpul noptii (schimba-l in timpul noptii doar in cazul unui scutec foarte plin, asigura-te insa ca servetelul cu care il stergi sa fie caldut, nu rece) ;
- lasa draperiile/jaluzelele pe geam ca sa nu intre lumina zorilor sau a amurgului in camera (acopera geamul si in timpul zilei cand doarme copilul);
- nu lasa jucarii, altele inafara de jucaria preferata cu care adoarme, in patut; nu vrei sa ii intre in cap ideea ca e timpul sa se joace in loc sa doarma.


10 – Introdu cuvinte-cheie ca semnale pentru vremea somnului

Ii poti induce micutului starea de somnolenta folosind o serie de cuvinte-cheie, alese de tine (shhhh, nani-nani, e timpul pt nanica, noapte buna, vine mos Ene pe la gene etc.). Aceste cuvinte trebuie introduse cand copilul cade intr-o stare de somnolenta si este linistit. Nu le rosti cand acesta doarme pt ca le va asocia cu acea stare de agitatie si plans.

11 – Foloseste muzica de fundal

Poti folosi muzica de fundal pt a induce starea de somn sau poti sa-i canti chiar tu cantece de leagan. Alege o muzica linistitoare, pt ca aceasta va face tranzitia spre starea de somn si va masca zgomotele din casa.


12 – Schimba asocierea cu somnul

Daca micutul adoarme doar la san sau cu biberonul, e timpul sa te gandesti sa-i schimbi obiceiul, si asta datorita pericolului de aparitie a cariilor. Copilul asociaza, de fapt, suptul cu somnul. E vremea sa schimbi aceasta asociere.

Programul Pantley de indepartare delicata:
- copilul e treaz si suge viguros
- ochii copilului i se inchid si ritmul suptului scade
- scoate-i usor mamelonul din gura
- daca micutul cauta sanul, incearca sa-i apesi usor barbia pt a-i inchide gurita si tine-i barbia asa pana numeri pana la 10
- pune-l din nou la san daca nu iti reuseste si incepe sa maraie
- ii scoti din nou sanul
- repeti miscarea de mai sus, pana ce copilul renunta sa mai caute sanul
- e aproape adormit
- il pui usor in patutul sau si adoarme singur

Repeta procesul in fiecare seara. Daca nu adoarme imediat ce l-ai pus in patut, aplica metoda care functioneaza cel mai bine, nu mai incerca cu metoda de mai sus in acea seara. Copilul se poate simti frustrat, irirat si nu mai poate adormi.

Daca nu doarme prea bine, nu incerca sa faci asta si ziua, pt ca somnul diurn este foarte important pt somnul nocturn. Dupa ce isi va regla somnul de noapte, poti incerca asta si ziua.

0 comentarii: