miercuri, 22 septembrie 2010

TRATAMENTUL HOMEOPAT AL TUSEI

Stodal, sirop, 5 ml/2-3ori pe zi.

Si mai jos e un articol gasit pe net:

In evolutia unei raceli, tusea apare ca o reactie de aparare a organismului impotriva virusilor care "coboara" spre gat, trahee, bronhii si foarte rar plamani. Guturaiul cu tuse dureazaa mai mult decat o raceala simplaa insa pacientul de obicei isi revine de la sine in timp. Tusea poate fi si o manifestare alergica, a unei infectii bacteriene sau a unui corp strain in caile respiratorii.

Remediile homeopate enumerate mai jos sunt folosite in tratamentul de urgenta al racelii sau gripei cu tuse. Alegeti remediul care prezinta simptomele cele mai asemanatoare cu ale dumneavoastra. Nu este necesar sa prezentati toate simptomele enumerate la remediul respectiv. Luati 5 granule de remediu in dilutie mica de 6CH, la una sau doua ore, de 5-6 ori pe zi, pana observati o ameliorare. Cand apare ameliorarea rariti frecventa de administrare iar cand sunteti bine opriti-o complet. Daca simptomele persista dupa repetarea remediului puteti incerca un altul. Remediile se iau cu minimum 30 minute inainte sau o ora dupa masa, nu se ating cu mana si se tin sub limba pana se dizolva. Nu folositi menta in pasta de dinti, guma de mestecat, ceai, ciocolata, bomboane contra tusei, etc.

Aconitum napellus este indicat in primele 24 de ore de boala, la primele semne de tuse care a aparut brusc. Copilul se scoala din somn noaptea in jurul orei 1 cu tuse uscata, stridenta, latratoare. Este ragusit si sta in pat in sezut cu mainile in jurul gatului cu senzatia ca se ineaca. Poate fi speriat (de intuneric sau moarte) sau chiar in panica si se rasuceste n pat plin de anxietate. Pacientul nu transpira.

Belladonna prezinta anxietate dar cu frica de lucruri imaginare. Gatul este rosu, aspru, dureros si poate prezenta si dureri marcate de urechi. Exista o senzatie de uscaciune, de constrictie a gatului care conduce la o tuse spasmodica, dureroasa, cu senzatie de zgarietura. Tusea din gat sau partea superioara a pieptului este atat de dureroasa ca un copil poate incepe sa planga atunci cand simte ca va tusi. Tusea este uscata, latratoare, scurta, mai rau noaptea putand sa scoale pacientul din somn.

Ferrum phosphoricum este indicat tot in stadiile incipiente de afectare a cailor respiratorii superioare. Pacientul care necesita Ferrum este mai putin agitat decat pacientul Aconitum si mai vioi decat pacientul Belladonna. Pielea este rosie insa nu arde iar fata prezinta pete circulare bine delimitate si nu este rosie uniform ca in cazul Belladonnei. In cazul unei faze incipiente de infectie acuta a cailor respiratorii cu febra si saraca in simptome, se administreaza intai Belladonna si daca aceasta ramane fara efect se incearca Ferrum.

Bryonia este unul dintre cele mai frecvent utilizate remedii contra tusei si este indicata in tratamentul racelii care a coborat deja la piept. Tusea este uscata si spasmodica, agravata de miscare, respiratie adanca precum si in timp ce pacientul bea, mananca sau sta intr-o camera calda. Aerul curat, inghitirea unei guri de apa calda si aplicarea unei presiuni pe zona dureroasa amelioreaza tusea. Expectoratia este redusa. Pacientul sta complet nemiscat, arata bolnav si obosit, este iritabil si vrea sa fie lasat singur, ii este ori prea cald ori prea frig si-i este sete.

Phosphorus este alt remediu frecvent indicat in diferite feluri de tuse: uscata sau productiva, acuta sau cronica. Pacientul este ragusit mai ales seara si poate prezenta senzatia de stransoare sau greutate in piept. Laringele pare aspru, zgariat si exista o senzatie de gadilitura in gat si piept la vorbit. Tusea este agravata de ras, vorbit, mancat, baut (lichide reci in special), aer rece, mirosuri, pozitia culcat pe partea stanga si ameliorata de caldura, somn, culcat pe partea dreaptaa. Tusea poate apare oricand ziua sau noaptea insa mai putin intre 12 noaptea si dimineata. Pacientul are frisoane insa doreste bauturi de la gheata, este mai alert decat pacientul Bryonia, nu-i place sa fie singur sau in intuneric preferand compania cuiva care sa-l imbarbateze.

Drosera este un remediu bun contra tusei uscate, spasmodice, iritante asemanatoare unui latrat. Crizele sunt de tuse uscata seara si cu expectoratie dimineata, pacientul are fata scaldata in transpiratie rece si poate prezenta efort de voma dupa tuse. Expectoratia este galben-verzuie amara sau asemanatoare puroiului si pacientul poate simti ca si cum ar avea o pana sau firimituri in gat. Tusea apare mai ales dupa miezul noptii cand bolnavul este culcat, fiind agravata la caldura patului, mancat si mai ales baut. Bolnavul se simte mai bine daca isi tine pieptul cu mainile.

Spongia este un remediu contra tusei uscate stridente cu mare uscaciune a cailor respiratorii si expectoratie redusa, cu gust sarat. Tusea este productiva dimineata insa nu se percep raluri in piept iar laringele este uscat, arzator si cu senzatie de constrictie s sufocare. Pacientul prezinta senzatia de gadilitura in piept si tusea poate fi comparata cu un fierastrau care taie o scandura. Tusea este agravata inainte de miezul noptii, in camera calda, la vorbit, bauturi reci si ameliorata cand pacientul inghite in special lichide fierbinti sau sta jos si putin aplecat in fata.

Rumex prezinta tuse uscata agravata la inspirarea aerului rece si pacientul isi acopera nasul ca sa poata respira aer cald. Chiar diferente mici de temperatura intre camere pot provoca tusea si pacientul incearca sa-si tina respiratia si sa se concentreze asupra ei. Tusea apare in jurul orei 23 sau la trezire, la atingerea gatului sau cand bolnavul este in pozitie culcat si poate fi insotita de stranuturi si o secretie nazala apoasa.

Ipeca este indicata in tusea productiva sonora cu mult mucus in piept si senzatie de sufocare. Crizele de tuse se termina cu efort de voma si acesta este un semn caracteristic remediului. Flegma este dificil de eliminat, expiratia este mai grea decat inspiratia si simptomele sunt agravate intr-o camera calda. Pacientul nu stie ce vrea si respinge lucruri pe care le-a cerut (in special copiii sunt iritabili).

Causticum este indicat la pacientii care au senzatia ca nu pot tusi suficient de profund ca sa elimine mucusul din piept si care prezinta o dorinta constanta de a-si drege vocea. Tusea este ameliorataa de bauturi reci si agravata de aerul rece , inghetat sau la aplecarea capului in fata.
Desi pacientul are frisoane se simte mult mai bine cand este vreme ploioasa sau innorata.

In evolutia unui caz acut de bronsita stadiile corespund deseori urmatoarei ordini: Aconitum, Belladonna, Bryonia si Ferrum deseori asociate cu Drosera sau Ipeca in functie de simptomele tusei. In articolul urmator voi prezenta pe scurt tratamentul homeopat al durerilor de cap.

0 comentarii: